GRENZELOOS, feest van verbinding

Uithoorn kent van jong tot oud inwoners van verschillende afkomsten. Wij vinden dit een verrijking van de samenleving. We willen elkaar en elkaars talenten graag leren kennen. We zijn allemaal inwoners van Uithoorn en allemaal willen we hier op een prettige manier samen leven. Verdieping in elkaars werelden en samen genieten van eten en cultuur, gaat polarisatie tegen en versterkt de onderlinge samenhang.
Met GRENZELOOS gaan we met elkaar in gesprek, zijn we gezamenlijk actief en vieren we samen het feest van verbinding. We willen dat doen met kinderen, jongeren en volwassenen uit de verschillende culturen die Uithoorn rijk is.

Wat gaan we doen?
Door middel van creatieve activiteiten maken we kennis met elkaar, laten we zien hoe kleurrijk onze samenleving is en hoe waardevol dat is. We organiseren daarvoor workshops zoals schimmentheater, verhalen vertellen, koken, wandkleed maken. Elke workshopleider komt met de deelnemers een aantal keer bij elkaar en werkt toe naar een soort presentatie. Het mondt uit in een festival, waar iedereen welkom is om te zien waar we mee bezig zijn geweest. Na de zomervakantie geven we hier meer publiciteit aan, maar als u belangstelling heeft voor een workshop, kunt u dat vast kenbaar maken. Van een paar workshops hebben we vast een korte omschrijving.

Schaduwtheater
De koffer is het symbool van reizen. Met de Droomkoffer maken inwoners zelf een schaduwtheatervoorstelling. In een aantal workshops worden schaduwpoppen gemaakt naar de meer dan 2000 jaar oude Chinese schaduwtheatertechniek. Met elkaar maken ze een voorstelling over reizen en grenzen. Schaduwtheater is de oudste vorm van theater: rondom het kampvuur vertelden mensen elkaar verhalen wat ze hadden meegemaakt en/of om elkaar te vermaken. Ook rond allerlei bijzondere gebeurtenissen als geboorte, huwelijk, volwassen worden, overlijden, dorpsfeesten werden schaduwtheatervoorstellingen opgevoerd. Schaduwtheater vind je wereldwijd, is grensoverschrijdend en op GRENZELOOS, feest der verbinding wordt een echte schaduwtheatervoorstelling opgevoerd.
Frans Hakkemars begeleidt deze workshops.

Verhalen vertellen
Verhalen zijn dé manier waarop wij als mensen de werkelijkheid beleven. Onze zingeving geschiedt binnen de context van verhalen, waar woorden waarde krijgen en verschillen en overeenkomsten kunnen ademen en deel kunnen worden van onze beleving van de werkelijkheid.
Nieuwe mensen nemen nieuwe gewoonten en gebruiken mee, nieuwe smaken en geuren maar ook nieuwe verhalen. Vaak gaat de aandacht uit naar de vluchtsituatie, de situatie in het land van herkomst, de verhalen die vaak emotioneel beladen zijn.
Maar er zijn ook andere verhalen. Mooie verhalen, vol met grappen en/of wijsheden, verhalen die de verbeelding prikkelen en vertellen over een prachtige wereld die zich ver buiten ons blikveld bevindt. Verhalen vol schoonheid en culturele rijkdom die inspireren en aanzetten tot nadenken en onze kijk op de wereld en de werkelijkheid kunnen verrijken.
En dat is precies het idee van het project ‘Grenzeloos’. Om juist die verhalen te vertellen, die de vertellers kracht en waardigheid geven.
In een traject van vier middagen zal Joost van Kersbergen met een groep geïnteresseerden (maximaal acht personen, leeftijd 16-86) op zoek gaan naar de meest bijzondere verhalen. Om die vervolgens door middel van leuke en laagdrempelige oefeningen zo mooi mogelijk op papier te krijgen en voor te dragen.
Tijdens de presentatie avond zullen de verhalen ‘gepubliceerd’ worden op de placemats en/of servetten van de bezoekers. Ook zullen er een aantal verhalen worden voorgedragen.
De verhalen zullen uitnodigen tot nieuwsgierigheid bij de lezers en luisteraars naar de verteller, en zullen de ontmoeting als ‘mens’ op een geheel ongedwongen wijze stimuleren.

Wandkleed
Hoe mooi is het om een kleurrijke, inspirerende samenleving uit te beelden in een wandkleed, waarbij delen letterlijk met elkaar worden verbonden.
Op een stuk stof van 30 bij 30 cm maakt elke deelnemer iets wat voor hem of haar symbool staat voor verbinding, vrijheid, contact. De deelnemers kiezen kleuren uit die je zelf mooi vinden en zijn vrij om allerlei technieken te gebruiken: naaien, breien, haken, als het materiaal maar textiel is. Alle blokken naaien we aan elkaar tot één groot wandkleed!
Graag ontvangen we ook een fotootje per deelnemer met naam en leeftijd. Zo kunnen we laten zien hoe vele handen samen een groot kunstwerk kunnen maken.
Deelnemers kunnen individueel aan het wandkleed werken, maar we kunnen er ook gezamenlijk aan werken.
Het wandkleed wordt begeleid door Ria Zijlstra.

Klik hier voor aanmelden